La ce este bun carbunele activ si cat costa


Carbunele activat este o pulbere neagra fina, inodora, adesea folosita in camerele de urgenta pentru tratarea supradozelor. Proprietatile sale absorbante de toxine au o gama larga de utilizari medicinale si cosmetice, desi niciuna nu este dovedita stiintific.


Fabricarea carbunelui activat il face extrem de adsorbant, permitandu-i sa se lege de molecule, ioni sau atomi. In acest fel, elimina aceste particule din substantele dizolvate.

Pretul carbunelui activ variaza in functie de vanzator(de obicei n-ar trebuie sa coste mai mult de 20-30 lei un flacon de aproximativ 50 de capsule).


Utilizari posibile ale carbunelui activat


Sanatatea rinichilor


Carbunele activat poate ajuta rinichii prin filtrarea toxinelor. Carbunele activat pare a fi eficient in special la eliminarea toxinelor derivate din uree, principalul produs secundar al digestiei proteinelor.


Sunt necesare mai multe cercetari, dar unele studii efectuate pe animale arata ca acest tip de carbune activat poate ajuta la imbunatatirea functiei renale si la reducerea problemelor gastro-intestinale si a inflamatiei la cei cu boli renale cronice.


Gazele intestinale


Pulberea de carbune activat rezolva problema cu gazele intestinale, desi cercetatorii inca nu inteleg cum. Lichidele si gazele prinse in intestin pot trece cu usurinta prin milioanele de gauri minuscule din carbunele activat si acest proces le poate neutraliza. Intr-un studiu din 2012 , un esantion mic de oameni cu antecedente de gaze excesive in intestine au luat 448 miligrame (mg) de carbune activ de trei ori pe zi timp de 2 zile inainte de a fi examinate prin ecografie intestinala. Au luat, de asemenea, inca 672 mg in dimineata examenului. Studiul a aratat ca examinatorii medicali au putut vedea mai bine anumite parti ale organelor pe care intentionau sa le identifice cu ecografia, in timp ce gazele intestinale le asundeau ascuns inainte de tratament.


De asemenea, aproximativ 34 la suta dintre participantii carora li s-a oferit carbune activat pentru a reduce gazele au avut simptome imbunatatite. Intr-un studiu din 2017, persoanele care au luat 45 mg de simeticona si 140 mg de carbune activ de trei ori pe zi timp de 10 zile, au raportat o reducere semnificativa a durerii abdominale fara efecte secundare.


Filtrarea apei


Se foloseste de mult timp carbunele activat ca filtru natural de apa. La fel ca in intestine si stomac, carbunele activat poate interactiona si absorbi o serie de toxine, medicamente, virusuri, bacterii, ciuperci si substante chimice gasite in apa.


Diaree


Carbunele activat poate trata diareea. Avand in vedere utilizarea sa ca absorbant gastrointestinal in supradoze si intoxicatii, rezulta ca medicii ar putea propune carbune activat ca tratament pentru diaree.


Albirea dintilor si sanatatea orala


Zeci de produse de albire a dintilor contin carbune activat. Proprietatile absorbante de toxine ale carbunelui activ sunt importante aici, dar nu exista nicio cercetare semnificativa care sa sustina utilizarea sa pentru albirea dintilor sau sanatatea orala.


Ingrijirea pielii


Cercetatorii au raportat ca acest tip de carbune poate ajuta la atragerea microparticulelor, precum murdaria, praful, substantele chimice, toxinele si bacteriile pe suprafata pielii, pentru a le inlatura mai usor.


Deodorant


Sunt disponibile pe scara larga diverse deodorante cu carbune activat. Carbunele poate absorbi mirosurile si gazele daunatoare, ceea ce il face ideal ca deodorant pentru brate, incaltaminte si frigider.


Carbunele activat este, de asemenea, capabil sa absoarba excesul de umiditate si sa controleze nivelul de umiditate la nivel micro.