Ce este alergia la Ambrozie?


Daca alergiile tale se declanseaza la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, probabil ca esti alergic la ambrozie. Este cel mai frecvent declansator al febrei fanului si al altor simptome specifice laergiilor din timpul verii. Aproximativ 1 din 5 persoane au reactie la aceasta planta.


Ambrozia provoaca simptome, cum ar fi nas infundat sau secretii nazale abundente, stranut, mancarimi si ochii iritati. De asemenea, poate declansa simptome specifice astmului.


Oamenii care au alergii la ambrozie reactioneaza la polenul sau. In timpul sezonului ambroziei, o planta poate elibera un miliard de boabe de polen in aer, ceea ce face ca persoanele alergice sa aiba probleme in aceasta perioada.


Ambrozia este mai periculoasa cand noptile sunt racoroase sau zilele sunt calde si uscate.


Sezonul sau incepe de obicei la inceputul lunii august si se incheie la mijlocul lunii octombrie. Unii cercetatori considera ca schimbarile climatice pot prelungi acest sezon.


Ambrozia creste foarte usor la campie insa poate fi gasita si in zonele de deal si uneori de munte. Deoarece este atat de usor, vantul poarta polenul pe suprafete mari. Cercetatorii au descoperit polen de ambrozie la 2 km in atmosfera si 400 de mile pe mare, fata de locul in care aceasta crestea.


Limiteaza contactul cu ambrozia


Evitarea ambroziei poate fi imposibila. Exista insa modalitati de a limita expunerea si de a reduce riscul de simptome specifice alergiei.


In timpul sezonului ambroziei ar trebui sa:  • Urmaresti nivelul de plen verificand online, daca exista astfel de informatii si sa stai inauntru atunci cand nivelul este ridicat.

  • Evitati perioadele de varf in care ambrozia este inflorita sau in care polenul este mai mult in aer. Limiteaza timpul de stat afara intre orele 10 si 15 pm. Cantitatea de polen este mai mica dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu.

  • Mentine ferestrele inchise. Acasa si in masina nu deschide geamurile. Folosirea aerului conditionat central cu un filtru HEPA mentine aerul respirabil in timp ce filtreaza polenul.

  • Schimba-ti hainele si spala-ti mainile dupa ce ai fost afara. Polenul de ambrozie se poate lipi de piele sau imbracaminte.

  • Atentie la alimente. Consumarea alimentelor care contin proteine similare cu proteinele polenului de ambrozie poate agrava simptomele.

  • Nu usca rufele afara pentru ca polenul se poate aseza pe ele.


Tratarea alergiei la ambrozie


Sfaturile de mai sus pot sa nu fie de ajutor de fiecare data si de aceea se recomanda testarea pentru a determina daca ceea ce ai este chiar o alergie la polen.


Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Daca simptomele sunt mai usoare, un antihistaminic oral poate fi suficient. Ambele sunt disponibile fara reteta.


Tratamentul precoce.

Daca medicul spune ca este in regula, incepe sa iei medicamente cu 2 saptamani inainte de inceperea sezonului ambroziei. Astfel poti opri reactia alergica inainte de a incepe.


Medicamentele specifice pot face ca in timp corpul sa dezvolte o toleranta la ambrozie astfle incat sa nu se mai declanseze o reactie alergica in sezon.